Новини

БИОТОП - изложба за смет

публикувана на 25.03.2010 от ARHITEKTURA.BG

© Светослав Недев

Софийският художник Светослав Недев ще открие новата си изложба БИОТОП на 31 март от 18 ч. в галерия София Прес (ул. Славянска 29). Темата на изложбата е тясно свързана с архитектурата, градската среда и съвременното общество.

Биотоп (от гр. βίος, „живот”, и τόπος, „място”) е пространство с относително еднородни природни условия (само неживата част от природата), предлагащо „място за живот” на дадена общност от биологични видове.

Работите от серията Биотоп са една своеобразна визуализация на идеята за голяма инсталация, представляваща „град” от контейнери за битови отпадъци. Проектът третира по пластичен начин един от сериозните проблеми на съвременния свят – проблема за боклука, който в наше време има не само прагматични, но и културни и социални измерения. Засиленото потребление води до засилено замърсяване на околната среда. Респективно повишаването на търсенето повлиява на производството. Това до голяма степен ни превръща в едно консуматорско общество, а дали не и в общество на отпадъци.

С тази изложба авторът се стреми да отправи ясното послание, че оставяме толкова много отпадъци след себе си, че мястото, където живеем, нашият „биотоп”, постепенно се превръща в сметище, в което нашият кръгозор и нашето движение стават все по-ограничени. Така проблемът отдавна не е въпрос на влошена естетика, а е станал и икономически и социално-политически.

Работите на Светослав Недев са провокация към размисъл и заемане на категорична лична позиция.

тагове

архитектура, пространство, природа, град,

остави своя коментар

Препоръчано от каталога

търсене


най-четено

Още от блога


абонирай се за бюлетин

анкета

Кои теми и материали от сайта са най-интересни за вас?

Резултати