Новини

Конкурс за пасивна къща – нека най-добрият победи

публикувана на 17.01.2012 от ARHITEKTURA.BG

Пасивна Къща България отправя предизвикателство към архитектурната общественост, която да разработи достъпни, ниско енергийни, еднофамилни къщи, с което да насочи вниманието на обществеността към този нов тип на енергийно ефективно строителство и да насърчи проектирането и строителството на Пасивни Къщи в България. Вчера започна регистрирането на участници в надпреварата, като желаещите ще разполагат с два месеца /до 16 март 2012 г./ за да предоставят своите решения /за регистрация и допълнителна информация тук/.
След този срок в дните между 19 март и 6 април публиката и колективите ще имат възможност да гласуват за своите фаворити. На 9 април ще бъдат обявени десетте проекти финалисти, а на 16 април ще станат ясни и победителите, отличени от международното жури.
Ето и допълнителна информация от организаторите:
Съгласно направени анализи, сградния сектор консумира най-много енергия (40%), следван от транспорта (32%) и индустрията (28%). Анализирайки консумацията на енергия в държави с европейски умерен климат, в сградите се наблюдава, че 75.5% се изразходва за отопление, 11.5% за топла вода, 11.5% за домакински уреди и 1.5% за осветление. „Днес българските домакинства използват близо два пъти по-малко енергия на човек от средното равнище в ЕС, което свидетелства за по-ниското качество на живот и комфорт в бита у нас. Предизвикателството е качеството на живот и равнището на комфорт у нас да се доближават до европейското равнище без или с минимално възможното увеличаване потреблението на енергия. Потенциалът за енергоспестяване в домакинствата у нас е значителен...”(Отчет за изпълнението на Първи национален план за действие по енергийна ефективност, 2009г.).
С прилагането на Стандарта за Пасивната Къща и комбинацията от супер изолирана и въздухонепроницаема сградна обвивка, енергоефективно и високо качествено прозоречно остъкляване, балансирана вентилация с възстановяване на енергията на отработения въздух, и намаляване до минимум на термомостовете, може да се постигне намаляване на консумираната енергия за отопление и охлаждане с близо 90%, в сравнение с енергийната консумация на сградите, построени при традиционното строителство. Това е най-икономически най-ефективния и най- изгоден начин за редуциране на енергийната консумация.


 

тагове

строителство, конкурс, енергийна ефективност, къща, пасивна къща,

остави своя коментар

Препоръчано от каталога

търсене


най-четено

Още от блога


абонирай се за бюлетин

анкета

Кои теми и материали от сайта са най-интересни за вас?

Резултати