Новини

Номинация: Частна къща във Варна

публикувана на 01.11.2012 от ARHITEKTURA.BG

©Жаки Арх Студио

Тази еднофамилна жилищна сграда е проектирана от екипа на Жаки Арх Студио за очен лекар, в зенита на неговата професионална кариера, време в което най-после може да се наслади на единение заедно със своята съпруга, след цял живот отдаден на хората.

Спецификата на терена в местността Прибой е южния скат със силен наклон и изключителна гледка към морето. От улицата до нивото на градината се преодоляват 4,5м височина. Сградата, със своите семпли форми, се врязва естествено и категорично в терена, създавайки чувството, че винаги е била там. Големия кубичен обем, със своя квадратен прозорец напомня огромно широко отворено око. Облика на сградата се определя и от усещането за естествени материали – камък (сив гнайс), покрива целия приземен етаж, перпендикулярния на кубичната форма обем и всички стени в градината, керамика с естествен цвят обгръща основния кубичен обем. Къщата намира своя диалог със скулптурата срещу големия квадратен прозорец, разположена в южния край на градината.
Интериорният замисъл е за живот на едно ниво – основните помещения и удобства са разположени на първия етаж. Осъществени са връзки с всички части на къщата – галерийното пространство над хола създава пространствено усещане за обем, стъкления под служи като визуална връзка със зимната градина, а големия квадратен прозорец (5,5м x 5,5м) дава връзката с външния свят.
Гостните са разположени на най-горния етаж. Техните покривни тераси гледат към морето и градината. Пространството между спалните дава възможността да се усети галерията над хола и удоволствието от прекрасна панорама.
Приземния етаж е място за почивка и релакс със своя плувен басейн, спа зона и зимна градина. Тук всичко е отворено към градината на юг. Вътре и вън, къщата и градината стават едно цяло. Плъзгащите системи позволяват на обитателите непрекъснато да преоткриват външния свят.
Къщата е строена с изключително отношение към всеки детайл. Използвани ни са някои от съвременните подходи за екологично и устойчиво развитие. Слънчеви панели на покрива (10 броя) осигуряват изцяло затоплянето на вътрешния плувен басейн, топлата вода за обитателите и допълват енергията на системата за отопление (пелетен котел).
Всички дъждовни води от покривните повърхности и тераси на сградата, както и тези от терасирания стръмен терен (по терасите в двора има положени дренажни тръби) се събират и използват за поливане. За капково напояване се използват и отпадните (пречистени) води от пречиствателната станция.
При изграждането на къщата са използвани много високо качество изолационни материали, дограма и системи, като всичко това дава на сградата автономност и издържливост във времето.

тагове

еко, скулптура, почивка, градина, сграда, камък, форма, къща, галерия, покрив, пространство, студио,

коментари (2)

  • Теодоси Бялков каза: 06.11.2012 20:00

    Много добре изглежда :) Браво!

  • таня каза: 12.11.2012 10:15

     прекрасна е

остави своя коментар

Препоръчано от каталога

търсене


най-четено

Още от блога


абонирай се за бюлетин

анкета

Кои теми и материали от сайта са най-интересни за вас?

Резултати